Arbejdsliv

Tal fra Landsforeningen Autisme angiver at kun omkring 10% af autister er i ordinært arbejde. Lignende tal gør sig gældende i udlandet. Det viser noget om hvor svært det er at komme gennem nøglehullet til arbejdsmarkedet.

De fleste vil gerne arbejde hvis de på nogen måde er i stand til det. Jobbet skal naturligvis afpasses efter funktionsniveau og hjælpebehov.


Det er ret mange mennesker. Nogle har en intelligens ud over det normale, nogle er mere gennemsnitlige og nogle har et meget stort plejebehov. Vi er en meget broget skare, og det er bestemt en sandhed at ”har du truffet én autist har du truffet én autist”. Alligevel fremfører jeg den påstand, at de af os, der kan arbejde, er ualmindelig dedikerede i det, vi gør. Jeg har skrevet en artikel til internetmediet POV om mine personlige erfaringer og de problemer man kan komme ud for her.

Ud over loyalitet får man sandsynligvis en medarbejder, der er ærlig, anti-autoritetstro og har stor retfærdighedssans. 

Helle Jørgensbye

           

Mange har en evne til at tænke ud af boksen – altså sådan rigtigt, og ikke som en fortærsket floskel om, at nu skal vi tænke anderledes. Mange har imidlertid utrolig svært ved at få arbejde, selv om vi opfylder de kriterier. Det er nemlig kun hver tiende autist, der er i ordinær beskæftigelse. Der er som sagt rigtig mange, der gerne vil i arbejde enten fuldtids eller i flexjob. Hele tiden hører man, at der mangler arbejdskraft, men alligevel er det svært, når man har en autismediagnose. Der er selvfølgelig flere grunde. Én af dem er fordomme, en anden er kommunikation. Vi kommunikerer anderledes end folk, der ikke har autisme. Mange opfatter det, der bliver sagt, meget bogstaveligt og kommunikerer selv uden skjulte undertoner. Det kan være rigtig svært at komme igennem en jobsamtale, når man taler to forskellige ”sprog”.

De fleste autister har en tendens til at sige sandheden, det gælder også hvis dit ellers superoptimerede, floskelfyldte, buzzword-inficerede forslag er noget l…. 

Helle Jørgensbye

           

Den afskrivning af folk, der er anderledes, går naturligvis ud over dem, der bliver afskrevet, men det går også ud over arbejdsmarkedet. Den tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har sammen med Landsforeningen Autisme slået til lyd for et mere rummeligt arbejdsmarked, hvor der også er plads til folk med en autismediagnose. Men det handler jo ikke kun om rummelighed, det handler også om, at virksomhederne går glip af vigtig – men måske lidt anderledes – arbejdskraft. Derfor klinger det lidt hult når f.eks. Arbejdsgiverforeningen hævder at der mangler store mængder arbejdskraft, mens der sidder en lang række mennesker som aldrig kommer i betragtning til et job fordi de har en lidt skæv profil.