Autistisk udbrændthed

Autistisk udbrændthed er måske bedre kendt under det engelske udtryk “Autistic Burnout”. Desværre er kendskabet til denne tilstand ikke særlig stort i Danmark hverken blandt forældre til autistiske børn, autistiske voksne eller profesionelle. Den bedste viden kommer fra autistiske voksne der har muligheden for at forklare hvad det er der sker, for det er ikke et emne der er forsket særlig meget i. Faktisk har jeg ikke fundet en eneste videnskabelig artikel der handler om autistisk udbrændthed. Til gengæld er der adskillige der beskriver hvor stressende det er at passe autistiske børn!

Vi kender efterhånden alle sammen de risici der er ved at få stress på arbejdet. Dem der har haft alvorlig stress, beretter om at de aldrig kommer til at have det samme igen og det kan medføre permanente hukommelsesproblemer.

Autistisk udbrændthed er noget der ramme alle autister (eller i hvert fald de allerfleste) på et tidspunkt i livet. I dagens skolesystem kan små børn ned til 7 år rammes. For de velfungerende* autister som har færdiggjort skole og nu har job og evt. børn kommer sammenbruddet i 20erne, 30erne eller måske først i 40erne. Dér i livet hvor kravene bliver rigtig store – hus, bil, regninger, ægtefælle, børn og måske gamle forældre der skal passes. Så vælter læsset.

Den viden der kan findes om dette emne, stammer fra personlige beretninger fra voksne autister. Eftersom små børn ikke kan forklare disse ting, bliver vi nødt til at lytte til vidensbyrdene fra de voksne autister og begynde at tage problemet alvorligt.


Autistisk udbrændthed kan føre til regression, altså tab af evner som personen tidligere beherskede. Hos små børn kan det være tab af sprog eller social evner. Hos teenagere og voksne kan det f.eks være voldsom udmattelse, sprog problemer (problemer med at tale), tab af eksekutive funktioner, større sensitivitet over for lys, lyd osv, udviser en “mere autistisk adfærd” osv. Ofte følger der en depression med.

Hvis personen så ovenikøbet slet ikke er diagnosticeret og ikke rigtigt ved hvad der foregår kan det føre til alvorlige psykiske problemer!

Hvis symptomerne ikke anerkendes for hvad de er så vil det kun blive værre. Hvis det kun er en mindre overanstrengelse kan det tage et par dage til uger at komme over. Hvis det er mange, mange års overanstrengelse så kan det tage halve til hele år at komme på højkant igen. Et til to år er ikke unormalt.


* Højtfungerende eller lavtfungerende er to ord der kan sætte sindet i kog i autistiske kredse. Dem der ofte omtales som højtfungerende er bare bedre til at skjule deres autisme for andre mennesker. Det er en lang diskussion som ikke hører til lige her.